Vad gör du med hunden om du behöver flytta till vårdinrättning?

Håller i boll

Hunden är människans bästa vän genom alla faser i livet och påminner oss ständigt om nuet och stunden vi är i. Den gör också att vi behåller vår lekfulla sida oavsett ålder. Med hjälp av hunden håller vi oss friskare, piggare, gladare och känner samhörighet, vilket är några av de egenskaper som är extra viktiga att känna när man är vid livets slut. Om äldre människor känner sig osäkra på sin hälsa eller redan har en relativt hög ålder kan de många gånger känna en rädsla för att skaffa hund. Vad gör man till exempel med hunden om man behöver flytta till en vårdinrättning eller äldreboende?

Håller i boll

Kommer livet till en punkt när man behöver flytta till en vårdinrättning och redan äger en hund kan det bli ett mycket svårt dilemma. De allra flesta upplever att de då måste lämna bort hunden, vilket blir en mycket stor sorg för både hund och hundägare. Demenspatienter är till exempel extra fästa vid sina husdjur då de medför trygghet i vardagen. Nu har flera vårdinrättningar börjat se möjligheterna med husdjur, vilket till exempel visat sig med speciellt tränade husdjur som får hälsa på på avdelningar för att pigga upp de äldre. Men nu byggs även specialbyggda äldreboenden där våra älskade husdjur är välkomna att bo på heltid. Det gör att du enkelt kan beställa en smidig flyttstädning Sandviken, ta med vovven och åka till ditt nya hem tillsammans med din bästa vän.

Om du inte har en hund sedan tidigare finns det massor med omplaceringshundar i olika åldrar som är i behov av ett nytt tryggt hem. Man bör dock komma ihåg att en hund har en medellivslängd på 10 – 13 år, men vissa hundar blir betydligt äldre än så. Därför är det mycket viktigt att inte skaffa en valp när man är i en allt för hög ålder. Vet man dock att man får ha med sig hunden även när man bor på ett äldreboende, kan beslutet att skaffa hund vara betydligt lättare att ta.

Hundar som vilar

På samma sätt som att hunden är människans bästa vän, är även katter, fåglar och andra traditionella husdjur våra bästa vänner. Självklart är även de välkomna till dessa äldreboenden, där personalen hjälper till med sådant som promenader, utfodring och skötsel om det behövs. På så sätt får de boende på dessa äldreboenden större möjligheter till motion och stimulans i vardagen än vad man får på andra äldreboenden.