Import av avelshund


Att importera hundar från utlandet har blivit allt vanligare numera. Många importerar räddade gatuhundar som övergivits eller utsatts för misshandel. Djurorganisationer av olika slag tar in dessa stackars liv till ett hundhem och efter det att de anses vara friska nog blir de adopterade till nya ägare som husdjur. Det är oerhört behjärtansvärt eftersom dessa hundar är i stort behov av ett hem där de kommer att älskas och tas om hand.

Import av avelshundar

Även om det är enkelt att hitta bra avelshundar i Sverige importerar allt fler kennlar, nya som gamla, hundar för avel. Det kan handla om att påbörja avel av nya hundraser i Sverige eller för att stärka existerande hundraser med nya blodslinjer. På grund av årtionden av tuffa och dyra karantänregler var importen av hundar under lång tid väldigt låg. Resultatet blev att många av de mest populära hundraserna drabbades allt mer av nedärvda fysiska problem. De kanske mest drabbade hundraserna var boxer och schäfer. Det är helt uppenbart att nytt blod behövs inom svensk hundavel för att kunna få fram fiskare och starkare hundar.

Regler för import

Det är inte ovanligt idag att större uppfödare satsar på att importera en ny avelshud. Att importera en hund är fortfarande ganska dyrt och det finns många lagar och regler som måste följas även om processen har blivit betydligt enklare än tidigare. I första hand gäller det att försäkra sig om att man inte samtidigt med hunden även importerar farliga sjukdomar och smittor. Oavsett om du har en importerad hund eller svensk hund bör du alltid se till att din hund har försäkring. Marknadens bästa försäkring är lassie.co som är en digital djurförsäkring. Hos lassie.co kommer du att få bra pris, marknadens snällaste villkor och högsta ersättning för veterinärvård. Givetvis kan du få snabb hjälp alla dagar i veckan mellan 7-22. Men lassie.co är dessutom redo att hjälpa dig med personliga råd och kunskap för att förebygga sjukdomar och skador. Lassie.co har som målsättning att ditt djur ska må bra och att du som djurägare ska kunna känna dig trygg.

Fransk bulldogg och labradoodle

Den hundras som toppar listan av importerade hundar till Sverige idag är Fransk bulldogg. Andra importerar Siberian husky från USA, Europa och till och med Ryssland. En ny typ av hund är labradoodle som blivit introducerad till Sverige som en hund som fungerar för allergiker. Trots att labradoodle inte är en renrasig hund (det är en mix mellan labrador och pudel) har den fått en väldigt hög prislapp. Seriösa labradoodleuppfödare har importerat sina avelshundar och försäkrat sig om att dessa hundar har fått högsta resultat på hälsotester.

Det finns som sagt regler för att importera en hund till Sverige som dessutom kan ändras snabbt. Det gäller att kontrollera de gällande reglerna noga innan du bestämmer dig för att importera en hund. Det är ditt eget ansvar att ta reda på och känna till vad som gäller i nuläget.

Tips och råd

När du väljer en hund för import gäller det att inte bara tänka med hjärtat utan även med hjärnan. Kanske väljer du att adoptera en hund från ett hundhem för gatuhundar eller köpa en hund från en kennel. Vad som är viktigt är att du besöker din blivande hund eller valp och lär känna din blivande familjemedlem. Om du vill köpa en valp från en kennel är det rekommenderat att träffa föräldrarna och se till att alla papper är i ordning.