Hitta rätt transportbur för hund


Som hunduppfödare kommer det komma många tillfällen där du behöver transportera dina hundar på ett tryggt och säkert sätt. Det kan t.ex. handla om att ni ska iväg till veterinären eller att det är dags för hundarna att vaccineras, avmaskas eller kastreras. Som uppfödare är det ditt ansvar att se till att hundarna kan transporteras på ett tryggt och säkert sätt. Med hjälp av en bra och högkvalitativ hundbur blir det både säkrare och betydligt bekvämare för alla parter.

Majoriteten av alla hunduppfödare har redan en eller flera transportburar att använda sig av, men har du precis tagit dig in i branschen och väntar din första kull kanske transportburen ännu inte inhandlats. När du ska välja en hundbur finns det flera saker som du måste tänka på. Här listar vi vad som gäller.

Så väljer du rätt hundbur

En hund som färdas i en bil ska kunna ligga och stå upp på ett bekvämt sätt och utan att slå i huvudet eller ha svårt att vända sig om. Idag finns det regler som du kommer behöva anpassa dig efter för att buren ska vara tillåten och godkänd att använda sig av.

Burens längd – Börja med att mäta hunden från sittbensknölen och fram till nosen. Buren ska som minst vara din hunds totala längd multiplicerat med 1,10. Mät hunden när den står upp!

Burens bredd – Det är inte bara längden på buren som är viktig att ta hänsyn till, utan också bredden. Det är viktigt att din hund kan ligga ner bekvämt i buren och att den kan vända sig om helt obehindrat. Här kan du mäta hundens bröstbredd och därefter multiplicera detta med 2,5 för att få fram minsta mått på bur-bredden.

Burens höjd – Naturligtvis ska buren också vara tillräckligt hög för att säkerställa att din hund kan stå upp ordentligt i samband med transport. Mät din hund från golv och upp till hjässa och se till att hunden står normalt vid mätning. Hunden ska inte slå i burtaket med huvudet.

Obs! Har du en dräktig tik med färre än 2 veckor kvar till förlossning får hunden inte transporteras mer än 5 mil.