Köpa hund – det här ska du tänka på

En liten vit hund

Det är mycket som måste planeras när man ska köpa hund. För det första är det viktigt att fundera på vilken ras som passar dig och din livsstil. Vill du ha en hund som är mycket aktiv och kräver mycket motion, eller passar det dig bättre att ha en hund som behöver lite kortare dagliga promenader? En del hundar passar dessutom bättre i hus än i lägenhet. Ska du ha hunden tillsammans med barn är det viktigt att välja en hund som klarar av stök, hårda lekar och höga ljudnivåer.

Att köpa en hund från en ansvarsfull uppfödare är ett måste, för annars är det mycket som kan gå fel. Det är till exempel ganska vanligt att man råkar köpa en smuggelhund om man väljer att köpa från olika annonssidor. Där hittar man förvisso billigare hundar, men det är inte säkert att köpa på det sättet. Ta då hellre ett lån genom https://www.zmarta.se/ och köp en hund med en ordentlig stamtavla. Det lönar sig i längden, samtidigt som det ser till att inga kriminella människor som kanske utnyttjar hundarna får dina pengar.

En liten taxvalp

Det kostar en hel del att ha hund och det kan vara en bra idé att göra en budget där alla kostnader finns med. Mat, veterinärförsäkring, utrustning till hem och bil samt för pälsskötsel är saker som är ett absolut måste när man har hund. En hund lever dessutom länge och man måste vara säker på att man klarar av att sköta om den ifall ens ekonomi blir sämre.

Gör hemmet hundsäkert

Hundar är nyfikna varelser och de utforskar gärna i hemmet. Om du ska köpa en liten valp är det viktigt att komma ihåg att den troligtvis inte är helt rumsren. Det kan därför vara en bra idé att ta bort fina mattor och kanske klä in soffor eller fåtöljer i lakan den första tiden. Valpar tuggar dessutom gärna på saker, så att ta bort sladdar och andra saker som den lätt kan komma åt är en bra idé.

En stor brun hund utomhus

Det kan vara smart att redan från början ha en plan för hur träningen och aktiveringen av hunden ska gå till. Ta gärna med valpen till en valpkurs där ni får lära er de viktigaste lydövningarna. Det ger en bra grund som underlättar i vardagen, samtidigt som hunden får den viktiga sociala träningen.

Självklart är det viktigt att vara väl insatt i vad det är man köper, men det är även viktigt att förstå vad ett liv med hund betyder. Det är härligt att ha en hund som en kompanjon och följeslagare, men det kommer med mycket ansvar och man måste många gånger sätta hundens behov före sina egna. Ju mer man planerar innan man skaffar hund, desto lättare brukar det vara när man får hem hunden. Alla hundar är olika i personligheten och det är en härlig upplevelse att få lära känna sin alldeles egna hund.