Problem för hundar på sommaren


Sommaren är härlig på många sätt och vis – både för människa och djur. Dock råkar våra fyrbenta vänner ut för olika typer av problematik under sommarhalvåret. Många av dessa problem kan man som hundägare dock minska risken för genom några enkla ändringar i vardagen. Genom att dagligen göra små men väl medvetna val så kan man undvika både onödiga plågor och onödiga kostnader i form av veterinärvård. I praktiken kan väldigt enkla medel, tillsammans med sunt förnuft, räcka långt för att skydda människans bästa vän. Här kommer några av de allra bästa tipsen för att skona din hund från vanliga sommarplågor.

Hundar som lämnas i varma bilar

Hundar i varm bil är tyvärr något som fortfarande är vanligt förekommande under sommarhalvåret. Många hundägare tänker inte på att det blir väldigt varmt skrämmande snabbt i en avstängd bil – även på vårkanten. Eftersom att hundar inte kan reglera sin kroppsvärme vid överhettning, på samma sätt som vi människor,så blir hundar otroligt snabbt påverkade av värmen. Som hundägare finns det dock ett par smarta knep att ta till om man vet att hunden kommer behöva lämnas ensam i bilen. Det första tipset är att se till att hunden har fri tillgång till färskt vatten och frisk luft. Ett annat tips är att slå på kalluften i bilen på full blås innan bilen stängs av, samt att se till att parkera bilen i skuggan. För att undvika krossade rutor av oroade medmänniskor kan det också vara en bra idé att placera en termometer i närheten av hunden.

Förebygg bett från fästingar

Ett annat väldigt vanligt problem för våra fyrbenta vänner under sommaren är fästingbett. Det finns en lång lista med mer eller mindre beprövade metoder. Här finns allt ifrån rent medicinska metoder som ska förhindra uppkomsten av fästingbett och en del betydligt mer alternativa metoder. Om man inte känner att någon av dessa metoder är tillräckliga och om man vill göra ytterligare något för att undvika att de små rackarna biter tag i hundens hud finns även här några enkla knep att ta till. Klipp tomten med en gräsklippare för att undvika fästingar, och se till att gräset hålls kortklippt. Om ni vistas mycket ute i skog och mark är det bra att ha god uppsyn över hunden och försöka undvika högt gräs och alltför vildvuxna områden där fästingar gärna trivs.