Hundar i rastgård – att tänka på


Om man bestämmer sig för att börja driva en kennel är en av de viktigaste frågorna man måste tänka ut svaret på var och hur man ska hålla hundarna. Man måste kunna skapa en miljö för hundarna att vistas och sova som uppfyller deras behov och de krav som finns enligt lagen på hur hundar ska skötas. Ett bra alternativ om man inte har möjlighet att förse hundarna med en passande miljö inomhus är att skapa en rastgård för dem utomhus.

Även för en rastgård finns dock vissa regler kring dess utformning som man måste ha i åtanke när man bygger den. För det första måste rastgården självklart vara tillräckligt stor. Minimikravet för en hund med en mankhöjd på mellan 46 och 55 centimeter, det vill säga en medelstor till stor hund, är 16 kvadratmeter. För två hundar i den storleken krävs en rastgård på 20 kvadratmeter, och för varje hund utöver de två första bör ytan utökas med ytterligare 10 kvadratmeter. Det är också bra att komma ihåg att dessa är minimikraven – rastgården får gärna vara större än så.

På denna yta ska man få plats med en hel del saker som hundarna behöver för att kunna vistas en längre tid i rastgården. De måste till exempel ha möjlighet att vistas i både sol och skugga (vilket betyder att hela rastgården inte kan ligga på en plats som inte skuggas under största delen av dagen), och de måste kunna söka skydd från väder och vind. Det bästa sättet att tillgodose detta behov är att skapa ett inomhusutrymme i rastgården (vilket för övrigt också är ett krav). Inne i inomhusutrymmet ska det finnas en liggplats åt hunden som är torr, och som är upphöjd från marken. Du hittar allt material du behöver för att bygga en hundkoja eller litet hus åt hundarna på Buildor.se.

Ytterligare en sak man måste tänka på om man har tänkt att hundarna ska tillbringa längre tid i rastgården är att det finns något som de kan ägna sig åt inne i gården, det vill säga något som stimulerar dem mentalt. Självklart måste man också se till att de får fysisk stimulans under dagen, och att de får komma utanför rastgården, genom att gå på regelbundna promenader med hundarna. Att bara gå omkring i en rastgård är inte tillräckligt med motion för någon hund.