Hur fungerar det att driva en kennel?


 

Att äga och driva en kennel kan vara en mycket spännande och rolig sysselsättning, men det gäller att man har en hel del tålamod och tid för att verksamheten ska kunna fungera som den borde.

Det allra första alla som planerar att starta upp en kennel bör tänka på, är vad det egentligen går ut på och om man faktiskt har kunskapen som krävs för att föda upp ett levande djur. En kennel tar upp all tid man har, dygnet runt, vilket är något man absolut inte kommer undan. Kommer du att orka det?

Vill man bli en seriös uppfödare som kan leva på sin passion, behöver man se till att man avlar av rätt anledning. För den som tror att uppfödning av hundar ger stora pengar, är det dags att tänka om. Att föda upp djur är mycket slit för mycket små pengar, men ger i slutändan något som är mer värt än så. Åtminstone för den som har ett genuint intresse för att föra rasen vidare.

Alla som planerar en kennel bör förbereda sig ordentligt genom att först gå en utbildning i avlande och hur man föder upp hundar. Svenska kennelklubben har dessa utbildningar för att se till att alla som vill starta upp en kennel har den utbildning och kunskap som behövs för att hundarna ska må bra. Det är också på denna plats som du sedan kommer behöva registrera ditt kennelnamn.

Har du den ekonomi som behövs för att driva en kennel? Under hela resans gång är det en smart idé att se till att man har en bra buffert att luta sig på. I början kan det vara svårt att komma igång och det går oftast mycket segt, även när du väl är i rullning är det tyvärr inga stora pengar som finns att tjäna.

Hur gör man då för att folk ska få upp ögonen för just din kennel så att du blir framgångsrik inom ditt yrke? Till att börja med är det viktigt att hundarna du föder upp har bra meriter, både inom fysik och utseende, men även att klara av bra mentaltester. Ett mycket roligt och bra sätt att visa upp sig är genom att ställa upp i olika tävlingar eller utställningar med hundarna. Detta är inte enbart bra för försäljningen, utan hjälper även dig som kennelägare att komma närmare hundarna och visa upp alla positiva sidor hos hunden.

Som med alla stora steg i livet är det viktigt att man tänker efter flera gånger innan man drar igång. Visst kan man avla sin hund för att endast få en kull, men även det är ett stort jobb. Gå en utbildning med en bra och godkänd instruktör för att vara säker på att du vet vad du ger dig in på.