Köp din valp från rätt kennel


 

När du väl har hittat en kennel som du tycker verkar intressant, finns det en hel del information som du bör kunna och situationer du måste vara beredd på.

En seriös uppfödare kommer att överösa dig med massor av frågor. Detta är ett bra tecken och tyder på att uppfödaren vill försäkra sig om att valpen kommer till rätt hem där den kommer få allt den behöver. Frågorna är dock också till för att uppfödaren ska se att just du passar med den hundras som föds upp.

Som köpare bör man alltid vara ärlig i sina svar och berätta vad man söker för hund. Hundar lever länge och det är viktigt att ni får ut det absolut mesta från varandra.

Priset på din hund kan variera väldigt mycket beroende på vilken ras det är och vilken uppfödare som avlar hunden. Du gör helt rätt i att fråga om priserna redan från start, då slipper du tråkiga överraskningar och lämnar inget utrymme för uppfödaren att kunna ändra priset under processens gång. Det är inte enbart valpen som kostar när man skaffar hund. En hund kräver mycket: mat, sovbädd, koppel, försäkringar och mycket mer. Räkna rätt från början!

Något som väldigt många hundägare och uppfödare uppskattar är när man håller en god relation mellan sig. För den som kommer hem med den nya valpen kan det vara guld värt att ha någon som kan besvara alla möjliga typer av frågor, men också erbjuda stöd och råd i knepiga situationer.

Som kund och blivande hundägare ska du alltid besöka kenneln innan. Gärna flera gånger om du har möjlighet. G
enom att befinna dig på plats kan du skapa dig en uppfattning om både valpen och den hemmiljö som hundarna vistas i. En dålig hemmiljö kan vara tecken på en oserös uppfödare… och vise versa. Bli dock inte förvånad om uppfödaren inte vill att du besöker kenneln innan valparna har hunnit bli några veckor gamla. Under det första 4 veckorna är valparna mycket känsliga för olika bakterier och infektioner och man strävar också efter att ge tiken och valparna lugn och ro den första tiden.

Var noga i ditt val av kennel och gå på din magkänsla. Du och hunden ska spendera mycket tid framöver och då gäller det att vara noga i sitt val.