Kostar det att para sin hund?


 

Om man vill avla hunden på rätt sätt och få fram en fin och bra kull, så kostar det att avla.

Det kan låta tokigt att man behöver betala för att få para sin tik, men det är faktiskt det man får ersätta den andra hundägaren med. Hur mycket priset ligger på är något som varje hundägare får bestämma själv och bestämmelsen görs av personen som äger hanhunden. Sen får man självklart välja att tacka nej till det priset, men får då också vara beredd på att bli utan valpar.

För att vara på den säkra sidan kan man ladda ner det parningsavtal som finns på SKK’s hemsida. Har du inte möjlighet till skrivare så kan du även beställa hem de blanketter som du behöver. Detta är en mycket bra vägledning och täcker upp alla de frågor som är av stor vikt. Båda ägarna ska självklart signera avtalet. Se till att ni har kommit överens om alla olika typer av situationer och förlopp, betalning, ersättning eller valpar innan hundarna har fått träffas.

En hanhund som har mycket bra meriter kostar vanligtvis mer än den hund som inte har ställts ut alls. Hur man väljer att betala parningsavgiften är upp till var och en.

Det är inte bara kostnaden för parningen som kommer att ta lite på ekonomin. Att avla och föda upp hundar är kostsamt och kräver att man har en bra buffert undanstoppad för situationer man kanske inte hade räknat med. Det är inte alltid du kommer att hitta en bra hanhund hos grannen bredvid, vilket gör att du måste räkna in eventuella reskostnader, hotell och andra utgifter som man kan råka på.

Förbered dig noga!